Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty z kuchařek I.

24. 7. 2010
SLANÁ HRNÍČKOVÁ KUCHAŘKA – SVATAVA PONCOVÁ
 
Pizza z jogurtového těsta
2 hrnky polohrubé mouky, 3/5 kostky hery, 4 lžíce bílého jogurtu, olej, kečup, oregano, salám, anglická slanina, tvrdý sýr, zelené papriky, rajčata
Z mouky, nastrouhaného tuku a jogurtu zpracujeme těsto, které dáme na vymazaný plech a pomocí hrnku ho rozprostřeme po celém plechu. Potřeme olejem, kečupem, posypeme trochou oregana, obložíme plátky salámu, anglické slaniny, nakrájené papriky, rajčat, posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme.
 
 
PEČEME-ZDOBÍME CUKROVÍ, DORTY, ŘEZY – BOŽENA JURÁŇOVÁ
 
Řezy den a noc
5 vajec, 250 g moučkového cukru, 250 g másla, 1 vanilkový cukr, 250 g hrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 dl mléka, 20 g kakaa, 50 g mletých ořechů
Žloutky, moučkový, vanilkový cukr a máslo utřeme do pěny. Přidáme studené mléko, střídavě s hrubou moukou smíchanou s práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Těsto rozdělíme na dva díly, do jednoho dílu přidáme kakao, do druhého mleté ořechy a dobře promícháme.
Nejprve dáme na vymazaný a vysypaný plech těsto světlé a ně pak těsto tmavé. Pečeme v mírně teplé troubě. Upečený řez můžeme polít čokoládovou nebo citrónovou polevou.

 

PAVEL MARTIN - DRŮBEŽ

Sladké kuřecí nudličky
500 g kuřecích nudliček, karí koření, 2 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 2 lžíce kompotovaných mandarinek, 1 lžíce brusinek nebo klikvy, citron a sůl
 
Prsíčka nakrájíme na tenké nudličky, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a posypeme kořením karí. Promícháme a necháme odležet v chladu asi 1 hodinu. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme máslo a maso za stálého míchání opečeme. Doplníme dobře okapanými kompotovanými mandarinkami a brusinkami nebo klikvou, promícháme a prohřejeme. Dochutíme solí.
 
 
3K: KRŮTA, KUŘE, KRÁLÍK
 
Králičí maso po ďábelsku
4 porce králičího masa, 4 lžíce oleje, 1 cibule, 200-250 g žampionů, pikantní kečup podle chuti, 1 feferonka (nemusí být), mletý pepř, kari koření, sůl
 
Králičí maso pokrájíme na nudličky, okořeníme, osolíme a opečeme na oleji. Podlijeme trochou vody a dusíme. Přidáme nahrubo pokrájenou cibuli, očištěné a na plátky pokrájené žampiony, kečup, jemně pokrájenou feferonku a podusíme doměkka. Hotový pokrm obložíme zeleninou a podáváme s dušenou rýží nebo bramborovými hranolky.
 
 
HANA OPATŘILOVÁ - ZDRAVĚ A RYCHLE S LUČINOU
 
Vařený květák s omáčkou
2 Lučiny, 1 středně velký květák, 2 rohlíky, 4 lžíce vody, olej, sůl
 
Květák uvaříme nejlépe v páře. Obě Lučiny rozmícháme s vodou a dochutíme solí. Nepříliš tvrdé rohlíky nastrouháme na hrubším struhadle a vzniklou hrubou strouhanku lehce osmahneme na oleji. Vařený naporcovaný květák přelijeme omáčkou a před podáváním posypeme osmaženou strouhankou. Pro obměnu můžeme omáčku ochutit kečupem, hořčicí nebo křenovou majonézou.
 
 
 
KAREL HÖFLER - PEČEME SLADKOSTI PRO KAŽDOU PŘÍLEŽITOST
 
Rychlý broskvový koláč
100 g másla, 400 g hrubé mouky, 200 g krupicového cukru, 2 vejce, šálek mléka, 1 prášek do pečiva, cca 1kg broskví, máslo a mouka na vymazání a vysypání plechu, moučkový cukr na posypání
Změklé máslo utřeme s cukrem a vejci do pěny, vmícháme mléko a nakonec po částech mouku s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a necháme v horké troubě asi 20 minut zapéct. Broskve bez slupky a pecky nakrájíme na měsíčky a hustě narovnáme na zapečené těsto. Vše v horké troubě dopečeme dorůžova a ještě horké pocukrujeme. Po vychladnutí nakrájíme na kostky.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář