Jdi na obsah Jdi na menu
 


FAJN ŽIVOT - SRPEN 2012

17. 7. 2012

Nevíte, kam si v srpnu udělat výlet? Máme pro Vás pár tipů!

4. – 5.8. Výstava mečíků, jiřin a letního ovoce – Dům zahrádkářů v Holešově. Na výstavě se budou také prezentovat včelaři z Holešova a okolí

4. – 12.8. Floria léto – tradiční celostátní prodejní výstava pro zahrádkáře, chalupáře, zemědělce, chovatele – Věžky u Kroměříže

16. – 19.8. Flora Olomouc – mezinárodní zahradnická výstava a veletrh – Výstaviště Flora Olomouc

30.8. – 4.9. Země Živitelka – 39. ročník mezinárodního agrosalonu – Výstaviště České Budějovice

 


ZELENINA MĚSÍCE – ŘEDKVIČKA

Ředkvička je typická jednoletá rostlina krátkého dne, kterou obvykle vyséváme brzy na jaře. Ovšem díky širokému sortimentu moderních odrůd ji může vysévat takřka po celý rok.

Pro podzimní sklizeň je nejvhodnější termín vysévání srpen až září. Nízkých teplot se bát nemusíme, rostliny klíčí už při teplotě 2 až 3 stupně Celsia, dokonce snesou krátkodobě i teplotu pod bodem mrazu. Semínka vyséváme do řádků vzdálených 15 až 20 cm a do hloubky nejvíce 1 cm. Doporučujeme po vysetí utužit půdu, aby se semínka dostala těsněji k půdě.

Odrůdy vhodné pro podzimní sklizeň: Tercia, Kvinta, Kvarta, Prima.

  

KRAJOVÉ SPECIALITY Z VÝCHODNÍ MORAVY – VALAŠSKÁ KYSELICA

400g kysaného zelí, 300g nakrájených brambor, 100g klobásy, 100g anglické slaniny, 150ml zakysané smetany, 100g cibule, 30g másla, vejce, 2 lžíce hladké mouky, bobkový list, nové koření, sušené houby, pepř, mléko, sůl

Uvaříme zelí s kmínem, v druhém kastrolku brambory, bobkový list, sůl, pepř, sušené houby, nové koření, kmín. Vše slijeme dohromady. Na másle osmažíme cibuli, klobásu, anglickou slaninu a nakonec zaprášíme moukou. Směs rozmícháme s mlékem, nalijeme k ostatním surovinám a za občasného míchání vaříme asi 20 minut. Nakonec přidáme zakysanou smetanu a dochutíme solí a pepřem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář