Jdi na obsah Jdi na menu
 


FAJN ŽIVOT - ŘÍJEN 2012

15. 9. 2012

Nevíte, kam si v říjnu udělat výlet? Máme pro Vás pár tipů!

4. – 7.10. Zemědělec 2011 a Náš chov 2011 – Výstaviště Lysá nad Labem

11. – 14. 10. Flora Olomouc – podzimní etapa – výstava ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků – Výstaviště Flora Olomouc

18. – 21. 10. Hobby – podzim – 14. ročník Dům a zahrada, chovatelství, kutilství, ruční práce atd. – Výstaviště České Budějovice

20. – 21. 10. Česká výstava drobného hospodářského zvířectva – 14. ročník výstavy králíků, drůbeže, holubů a exotického ptactva – Výstaviště Zahrada Čech, Litoměřice

 

 

ZELENINA MĚSÍCE – CIBULE

Nejsme si úplně jistí, odkud naše cibule pochází, jelikož nás provází už víc než pět tisíc let. Pravděpodobně přišla ze středozápadní Asie, kde rostla divoce. Do Evropy cibuli rozšířili pravděpodobně Římané, kteří věřili, že cibule přináší sílu a odvahu.

Cibule kuchyňská je vlastně jedovatá, ale naštěstí ne pro člověka. Obsahuje totiž alicin – látku, která působí jako účinné přírodní antibiotikum. V našem těle zabraňuje množením mikroorganismů a tím výrazně usnadňuje práci imunitního systému. Kromě toho obsahuje minerální látky, jako je železo, zinek, fosfor, vápník aj. Dále pak kyselinu listovou, vitamin C, E a vitaminy skupiny B.

Nejznámější je asi cibulová šťáva s cukrem či medem proti kašli. Rovněž zlepšuje chuť k jídlu a následně i trávení, protože stimuluje tvorbu trávicích enzymů a žluče. Lidové léčitelství ji užívá ke snížení krevního tlaku.

 

KRAJOVÉ SPECIALITY Z VALAŠSKA – TRNČENÁ OMÁČKA

400g uzené krkovičky, 200g sušených švestek, 60g másla, 40g hladké mouky, 1 lžíce povidel, citron, mletá skořice, cukr, sůl

Uzenou krkovičku vložíme do horké vody a uvaříme doměkka. Vařené maso vyjmeme, ve vývaru z uzeného masa rozvaříme sušené švestky. Rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem s rozvařenými švestkami. Za stálého míchání vaříme tak dlouho, až je omáčka hladká a přiměřeně hustá. Před dokončením přidáme do omáčky povidla, šťávu z citronu, citronovou kůru a mletou skořici. Omáčku přecedíme přes cedník.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář